Internetul românilor, mai rapid ca niciodată: cu ce ne mai lăudăm în 2021, care-i situația față de anul trecut

de: Alexandru Puiu
18 08. 2021

Deja de câțiva ani, parcă singurul motiv de mândrie al românilor ține de viteza la internet, iar un nou studiu realizat de Netograf.ro confirmă din nou că, măcar la acest capitol, țara noastră stă bine.

Internetul din România este mai rapid ca niciodată. Deși ai fi putut face și tu această estimare, avem niște cifre cât se poate de precise care să confirme această realitate. Conform Netograf, viteza medie de internet fix din țara noastră se află de ceva timp în creștere, dar în 2020, discutăm de o creștere de 25% față de 2019.

Cât de rapid este internetul în România

Viteza medie de transfer de date prin internetul fix la nivel național este la această oră de 185,8Mbps. În ceea ce privește viteza medie înregistrată pentru internetul mobil, aceasta s-a menținut constantă, la 24,2Mbps.

“Calitatea serviciilor de acces la internet s-a menținut pe parcursul anului 2020, fiind înregistrate îmbunătățiri în cazul serviciilor de acces la internet la punct fix, chiar și în condițiile creșterii traficului de date înregistrat în contextul intensificării utilizării acestor servicii în anul pandemic 2020.

Statisticile elaborate de ANCOM pe baza testelor efectuate pe platforma Netograf arată că în anul 2020 românii au experimentat o viteză medie de download la nivel național de 185,8 Mbps pentru internetul fix, în creștere cu aproape 25% comparativ cu anul anterior, în timp ce viteza medie înregistrată pentru internetul mobil s-a menținut constantă, la 24,2 Mbps, performanțe remarcabile în contextul pandemiei și al volumului sporit de comunicații fixe și mobile”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.

Pentru a trage o concluzie, cei de la Netograf au avut în vedere testele de viteză efectuate de utilizatori. La final, s-a văzut o creștere cu 25% a vitezei la internet, până la 185,8 Mbps. Viteza de upload a rămas constantă, în jurul cifrei de 111,4 Mbps. La finalul anului 2020, aproximativ 80% dintre conexiunile fixe de internet de la noi au fost de foarte mare viteză, cel puțin 100 Mbps. În același timp, însă, a crescut și traficul mediu pe locuitor, cu peste 50% față de 2019. În 2020 acel parametru a ajuns la 44GB/locuitor/lună.

Dacă ai o curiozitate legată de zonele cu cel mai rapid internet din România, momentan Ialomița stă cel mai bine, cu o medie de 235,5 Mbps, în timp ce Covasna se află pe ultima poziție în clasament, 95,2 Mbps. Pe mobile, cifrele sunt de 12,9 Mbps pentru Giurgiu la polul inferior și 48,9 Mbps în Vrancea la polul superior.

„În contextul creșterii cu aproximativ 30% a traficului de internet în rețelele fixe pe durata anului 2020, determinată de implementarea muncii la distanță, mutarea cursurilor școlare și universitare în mediul online și de creșterea semnificativă a componentei de entertainment online, creșterea vitezelor de transfer de care au beneficiat utilizatorii reprezintă un indicator important al rezilienței rețelelor și al performanței serviciului de acces la internet din România. Pe parcursul anului trecut, toți furnizorii au luat măsuri pentru monitorizarea mai eficientă a capacității disponibile a rețelei și ajustarea rapidă în funcție de necesități, pentru modernizarea echipamentelor de rețea și pentru simplificarea și eficientizarea procesului de achiziție”, a concluzionat vicepreședintele Lovin de la ANCOM.